Het echte verhaal achter Peaky Blinders…

Volgens IMDB de best bekeken serie van dit moment, een BAFTA award voor beste dramaserie. Peaky Blinders is een ongekend succes voor de BBC. Wereldwijd miljoenen fans en een stijl waar vrouwen van dromen en mannen echte mannen maakt. Is het Birmingham zoals is in de serie ook het Birmingham van de jaren 20? Laten we kijken in hoeverre de Peaky Blinders echt hebben bestaan. 

Steven Knight, het brein achter de serie Peaky Blinders

De regisseur Steven Knight, onder andere bekend van Hummingbird, Amazing Grace en het wereldberoemde “Who wants to be a millionaire? (In nederland bekend als Weekend Miljonairs) is de geestelijke vader van de serie Peaky Blinders. Zijn ouders zijn opgegroeid in Birmingham in de jaren 20.

Birmingham in de jaren 20.

Gedesillusioneerd keerden de soldaten uit de Eerste Wereldoorlog terug naar Engeland. Oorlogstrauma’s werden verwerkt drank en de extreme werkloosheid lokte illegale handel en prostitutie uit. Een corrupt politiekorps zorgde ervoor dat de situatie alleen maar slechter werd in Birmingham en diverse groeperingen probeerden de macht te grijpen in het steeds gevaarlijkere Birmingham van de Peaky Blinders. Een totale anarchie lag op de loer met communisten die een revolutie wilden ontketenen en de IRA die steeds sterker en gewelddadiger werd.

Tot dusver niets gelogen in de serie Peaky Blinders. Dit speelde allemaal in de jaren 20. Er is echter een groot verschil met de werkelijkheid.

Armoede in Birmingham in de jaren 20
Armoede in Birmingham in de jaren ’20

Peaky Blinders

De eerste berichtgeving over de Peaky Blinders vinden we in 1890. Deze Peaky Blinders stonden bekend als meedogenloze criminelen. Nergens werd voor terug gedeinsd en grof geweld was de normaalste zaak van de wereld. De Peaky Blinders waren vooral actief in de wereld van afpersing, berovingen en illegale wedpraktijken. 

The real Peaky Blinders Mugshot
The real Peaky Blinders Mugshot

De Peaky Blinders werden een synoniem voor elke bende in Birmingham die zich niets van de wet aantrokken. De Peaky Blinders stonden bekend om hun excentrieke kleding Blinders zoals we die in serie kennen hebben dus echt bestaan, er is alleen wat in de tijd geschoven. Steven Knight heeft dit gedaan om zo de oorlogstrauma’s van de Eerste Wereldoorlog te kunnen verwerken in Peaky Blinders de serie. 

De serie Peaky Blinders is dus heel erg duidelijk geïnspireerd op het Birmingham rondom de eeuwwisseling en de economische en sociale gebeurtenissen na de Eerste Wereldoorlog. Deze omstandigheden en de Peaky Blinders cast geven Steven Knight de mogelijkheid om van Peaky Blinders een enorm spannende dramaserie te maken. Vol met geweld, machteloosheid en afpersing. 

Ben jij een Peaky Blinder?

Ben jij bestand tegen afpersing, geweld en kun jij boven water blijven in het straatarme  Birmingham? Dan is het Peaky Blinders bordspel echt iets voor jou! Strijd met je vrienden om de macht in Birmingham in deze gangsteroorlog. Verzamel producten en breid je macht uit om zo de winnaar te worden! Schuw geweld en intimidatie niet tijdens het Peaky Blinders bordspel maar wees gewaarschuwd! Major Campbell ligt op de loer om jouw honger naar macht snel te stillen en jou voor een tijd op te sluiten. Speel strategisch jouw vrienden uit dit spel en maak direct kans op een limited edition van dit het magistrale Peaky Blinders bordspel.

Het officiele Peaky Blinders bordspel van Peakyblindersbordspel.nl
Het officiele Peaky Blinders bordspel